Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henry som kommer från Härnösand, genomgick en hjärttransplantation endast tre veckor gammal. Nu har han hunnit bli 13 år gammal och hans hjärta mår bra. Foto: Stina Ahlinder/SVT, arkiv

Var yngst i Sverige att få ett nytt hjärta – nu är Henry från Härnösand tonåring

Uppdaterad
Publicerad

Henry Bohman i Härnösand var den yngste personen i Sverige att få ett nytt hjärta när han opererades tre veckor efter födseln.

När SVT Västernorrland nu träffar honom 13 år senare har han hunnit bli tonåring.

SVT har tidigare berättat om Henry Bohman som föddes under dramatiska omständigheter på Sundsvalls sjukhus 2010, då hans hjärta inte fungerade som det skulle. Läkarna konstaterade att enda chansen var att ge den nyfödde Henry ett nytt hjärta och hjärttransplantationen som gjordes i Göteborg blev lyckad och räddade hans liv.

Nu är han 13 år gammal och går i sjundeklass på en anpassad grundskola i Härnösand, eftersom han har en medelsvår intellektuell funktionsnedsättning, med drag av autism.

– Hans favoritsysselsättning är musik, superhjältar och att läsa böcker, berättar hans mamma Therese Bohman.

Om Henrys diagnos har med syrebristen i samband med hans hjärtproblematik är inget som är kartlagt.

– Eftersom vi redan var kopplade till habiliteringen så gjordes en utredning. Han fick sin diagnos inför skolstarten ungefär, säger Therese Bohman.

Livslång behandlingsform

Henry går fortfarande på årlig kontroll i Göteborg och äter många mediciner dagligen. Det kommer han att göra resten av sitt liv.

Men trots den svåra operationen har det varit få komplikationer och Henry har inte haft en enda avstötning under sina 13 första år i livet, något som annars är vanligt.

Mamma Therese uppmanar alla att anmäla sig till donationsregistret.

– Jag lägger ingen vikt vid vad man väljer, men huvudsaken är att man gör ett val. Speciellt är det viktigt för ens anhöriga, säger Therese Bohman.

Följ med hem till Henry och hans mamma Therese i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.