Vårfloden kan bli stor i år.

Vårfloden är på väg – men hur stor blir den?

Uppdaterad
Publicerad

Enligt länsstyrelsen ligger mer än 75 procent av snön kvar i skogarna i länet. Vårfloden ligger alltså fortfarande framför oss. Och kan fortfarande bli riktigt svår. Men säkert är det inte – allt hänger på vädret:

På länsstyrelsen i Härnösand håller man samband med kommuner och räddningstjänster runt om i länet. Vårfloden har hittills tagit sig till länen söder om Västernorrland och masar sig sakta norrut. Nu är frågan om det ska bli en översvämningsvår eller inte.

– På vissa håll har det redan varit mycket vatten som dragit sig tillbaka som i Sättnaån, Bergsåker och Kovland, säger Martin Neldén som är beredskapshandläggare på länsstyrelsen Västernorrland.

Kalla nätter

De kalla nätterna och att inte solen gassar allt för mycket gör att vårfloden kan dröja upp till en månad innan den kulminerar i länet.

– På litet längre sikt kommer Ljungan och Gimån att drabbas. Det tror både SMHI och vattenregleringsföretagen för det ligger fortfarande mycket snö där. Även mindre älvar och vattendrag norrut som Moälven och Nätraån och Gideåälven har höga snövärden, säger Martin Neldén.

Hoppas på kyla

Så det vi ser är bara början. Nu kan vi bara hoppas på kallare väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.