Flera tittare har hört av sig och funderat varför SVT Västernorrland valde att publicera en video där en björn attackerar en älgkalv. Nu kommenterar ansvariga utgivaren Carola Isaksson publiceringen. Foto: Privat/SVT

Krönika: ”Varför filma detta barbariska istället för att hjälpa björnen att äta nåt annat…”

Uppdaterad
Publicerad

”Varför filma detta barbariska istället för att hjälpa björnen att äta nåt annat…”

Skriver en upprörd tittare till oss, en av flera reaktioner efter att vi publicerat filmen när en björn attackerar en älgkalv. Många tycker det är förfärligt att vi visar filmen.  

Varför visar vi filmen? 

Jag håller verkligen med om att det är obehagligt att se en film som i sitt yttersta visar det de flesta av oss, sällan ser. Slipper se. Men i naturen är det här en del av livet. Det beskriver inte minst Hanna Edvardsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland. Hon berättar hur en björn äter ca 7-8 älgkalvar varje år. Ungefär.  

Vårt uppdrag, på SVT Nyheter Västernorrland, är att visa och försöka förklara det som sker i Västernorrland. Även det obehagliga.

Enormt intresse för vår natur

Vi är nog mer vana att se zebror, lejon och krokodiler i fantastiska naturprogram. De innehåller drama, lyckliga och olyckliga slut. Men björnattacken är en unik video, filmad av privatpersoner i en bil. Här i vårt län.  

Även om vi sällan får se dramatiska ögonblick som i björnattacken, finns det ett enormt intresse för vår natur. Det visar inte minst ”Den stora älgvandringen” som SVT sänder strax norr om Kullberg. 400 timmar direktsänd slow-tv. Många tittare följer älgarnas hundraåriga vanor, att just där korsa älven, mot sommarens betesmarker. Så intresset för vår natur finns.

Naturen är ingen djurpark

Men den röda tråden i de flesta reaktioner mot björnattacksfilmen handlar om det obehagliga när en björn attackerar en älgkalv och att vi visar det. Några beskriver hur de legat sömnlösa efter den här publiceringen. 

Men det är en del av vårt ekosystem. Det är så vår natur överlever. Jag blir bekymrad när jag läser en del av mailen, håller vi på att tappa kunskap och förståelse kring vad som sker i vår natur? Naturen är inte en djurpark med glasstånd och söta djurungar. Naturen är vacker men också hänsynslös. Som när en björn attackerar en liten söt älgkalv.

Här kan du se filmen som Carola Isaksson skriver om. Varning för starka bilder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dramatiska bilder: Se när björn attackerar älgkalv i Härnösand Foto: Privat/Profilbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.