Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan järnvägen grävas ner för att minska plankorsningarna? Vad skulle det kosta och hur vanligt är det med en hårt trafikerad järnväg rakt genom stadskärnor i Sverige? I videon svarar Anna-Pia Lingemyr på Trafikverket på frågorna. Foto: Anna Beijron/SVT

Varför grävs inte järnvägen ner i Sundsvall? – Trafikverket svarar

Publicerad

Flera gånger i timmen går järnvägsbommarna ner i Sundsvall. Det gör att både gångtrafikanter och bilister genar vid plankorsningar. En livsfarlig och brottslig handling, uppger Trafikverket. Men någon nedgrävd järnväg, för att minska riskerna, är inte aktuellt.

– Speciellt här i Sundsvall är det ganska vanligt. Vi har extremt mycket spårspring, förklarar Anna-Pia Lingemyr som är sektionschef på Trafikverkets avdelning för underhåll.

Lösningen kunde vara att minska antalet plankorsningar, men varken Trafikverket eller kommunen har det högt på sin prioriteringslista.

Incidenter vid järnvägskorsningar i Sundsvall

När byggdes järnvägen i Sundsvall?

Järnvägen genom Sundsvalls centrum byggdes redan under början av 1870-talet. Sträckan gick då mellan Sundsvall och Torpshammar.

Ett foto taget någon gång mellan år 1888-1910. Här ser man en del av järnvägen genom Sundsvalls centrum med gymnastikhuset till vänster, läroverket till höger samt Gustav Adolfs kyrkan i bakgrunden. Foto: W. Ahlström bokhandel Sundsvall

I kommunens fördjupade översiktsplan från 2013 (FÖP) redovisas ett planförslag med en nedsänkt järnväg (överdäckning) genom Sundsvall.

Och 2021 gjordes även en analys av nedsänkta bilvägar kontra nedsänkt järnväg.

Hur resonerar Sundsvalls kommun om järnvägen?

Slutsatsen av kommunens analys sammanfattas så här i underlaget till Översiktsplan Sundsvall 2040:

”Enligt den utförda analysen är alternativet med att behålla plankorsningar det bästa alternativet, både ur lokal och stadsövergripande integrationssynpunkt. Detta alternativ ger även minst påverkan på stadsbild och kulturmiljö....samt att det är det klart billigaste av alternativen. ”

VEM ANSVARAR FÖR FRÅGAN?

Det är Trafikverket som ansvarar för järnvägsfrågor.

Men genom en översiktsplan kan kommunen uttrycka en viljeinriktning.

I Sundsvalls kommuns underlag till översiktsplan 2040 skriver kommunens tjänstemän att Trafikverket inte har någon inplanerad satsning för en ombyggnation:

”De har ännu inte något aktivt projekt för att bygga om järnvägen annat än mindre förbättringar av bomanordningar.”

Men kommunen anser att plankorsningarna bör kompletteras med planskilda gång- och cykelpassager.

källa: Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Incidenter vid järnvägskorsningar i Sundsvall

Mer i ämnet