Varg sköts väster om Ramvik

Uppdaterad
Publicerad

En varg sköts på lördagsmorgonen i närheten av Viksjö i Ångermanland. Vargen attackerade en hund i samband med älgjakt.

Det var under pågående älgjakt som en jakthund attackerades av en varg vid Viksjö i Ångermanland. Situationen bedömdes som så allvarlig att vargen sköts för att rädda hundens liv.

– En jakthund kom springande med en varg efter sig, jägaren skrek åt vargen men tvingades sedan skjuta, säger Kenneth Magnusson som är jourhavande förundersökningsledare.

– Händelsen utreds av polis och ärendet kommer att överlämnas till miljöåklagare, berättar Peder Jonsson vid polisens regionledningscentral.

Hunden och jägaren klarade sig oskadda från händelsen. Den döda vargen har förts till polishuset i Sundsvall och ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA för analys.

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen har man rätt att freda tamdjur från rovdjursangrepp men man ska först göra försök att skrämma rovdjuret, eller på annat sätt avbryta angreppet, innan man skjuter. Händelser som omfattas av paragraf 28 ska i första hand anmälas till länsstyrelsen.

– Då åker vi ut och dokumenterar och undersöker om allt gått rätt till, misstänker vi jaktbrott lämnas ärendet till polisen, berättar Urban Östman, naturbevakare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

I det aktuella fallet har jägaren anmält händelsen direkt till polisen vilket gör att länsstyrelsen inte gör någon egen undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.