• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT, arkivbild

Vargskytt frias från ansvar

Den jägare som sköt en varg i närheten av Viksjö i Ångermanland på lördagsmorgonen gjorde inget fel och frias från alla misstankar. Det säger miljöåklagaren Christer B Jarlås.

Det var i lördags morse som en jägare sköt en varg som attackerade en hund i närheten av Viksjö i Ångermanland. Polis kallades till platsen och en utredning av händelsen inleddes men nu frias skytten från alla misstankar. Det hela har gått rätt till, det menar miljöåklagaren Christer B Jarlås som fick ärendet på sitt bord under måndagen.

– Man har rätt att skjuta i sådana här situationer, säger han.

Paragraf 28

Jarlås hänvisar till paragraf 28 i jaktförordningen som ger rätt att skydda tamdjur som attackeras av rovdjur. Utredningen kommer nu att läggas ned.

Christer Jarlås konstaterar också att polis inte hade behövt tillkallas, reglerna säger att länsstyrelsen ska göra den första bedömningen när rovdjur skjutits i nödvärn.

– Det här hade inte behövt hamna hos mig, säger Jarlås som berättar att vargskytten tog illa vid sig i samband med händelsen.

– Han ville inte skjuta vargen men kände sig tvungen, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer