Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Bo Berglund, styrelseordföranden i ROCCO Oil Sweden, berätta om vad detta innebär för Ånge. Foto: Fredrik Israelsson

Världsunik oljeåtervinning startar i Ånge

Uppdaterad
Publicerad
Med stöd av lokala kändisar som hockeyproffset Elias Pettersson och förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck ska en världsunik anläggning för återvinning av olja sättas upp i den gamla postterminalen i Ånge.

Det handlar om en helt ny teknik, utvecklad av ett svenskt företag, där olja från olika typer av industrimaskiner kan renas och återvinnas åtskilliga gånger. Förutom att det blir billigare än att köpa ny olja är det också bättre ur ett klimatperspektiv, enligt initiativtagarna.

– För varje liter olja som vi återanvänder sparar vi ett till tre kilo koldioxidutsläpp, säger Bo Berglund, styrelseordföranden i ROCCO Oil Sweden.

Lokala profiler investerar

Lokala sportprofiler som hockeyproffset Elias Pettersson och den tidigare förbundskaptenen för fotbollslandslaget, Lars Lagerbäck finns med bland investerarna till anläggningen som kommer att kunna rena omkring fem procent av den industriolja som används i Sverige.

Hur kommer det sig att det sker just i Ånge?

– Ånge är bra rent strategiskt, det ligger mitt i landet och man har bra flöden till och från alla håll. Vi kan köra med tåg och lastbil, logistiken är en viktig aspekt, förklarar Bo Berglund.

Ensamrätt i Sverige

Företaget ROCCO Oil har ensamrätt på verksamheten i Sverige och på sikt planerar man anläggningar på flera platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer