Snöhögen i Sundsvall är fortfarande gigantisk, trots värmen. Foto: Fredrik Israelsson

Värmen biter inte på gigantisk snöhög

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan tycks inte bita nämnvärt på den gigantiska snöhögen i Nacksta utanför Sundsvall, fortfarande är det enorma mängder snö kvar i högen.

Det är som en glaciär, bara med skillnaden att den ligger vid norrlandskusten. Uppsamlingsplatsen för den snö som fraktades bort från Sundsvall under den extremt snöiga vintern är fortfarande ett berg.

Massor av snö

Snön är visserligen täckt av grus och ser rätt grå och trist ut men under det tunna gruslagret i den omkring 30 meter höga högen täcker en yta stor som minst en fotbollsplan finns massor av snö.

– När man står uppe på toppen av den gigantiska snöhögen kan man se att den verkligen består av snö, konstaterar SVT:s reporter på plats.

Det som göms i snö..

Riktigt bara snö är det förstås inte, för det som göms i snö, ni vet.. I takt med avsmältningen tittar allehanda skräp fram. Men särskilt fort tinar inte snöhögen trots temperaturer på 25 grader eller mera i stort sett varje dag.

Den smältvattenbäck som rinner ut i en filtreringsdamm har i princip lika stort flöde hela tiden och dammen har aldrig blivit översvämmad. Frågan är om snön smälter bort innan vintern, tveksamt tror många bedömare, här ligger antagligen en hel del snö kvar när snöflingorna börjar falla igen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer