• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Arkivbild

Varning för algblomning

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder algblomning på flera områden längs kusten i Västernorrland.

Det har inrapporterats flera fall av algblomning längs kusten i Västernorrland. Det handlar om Alnö, i Norafjärden, Omnefjärden, Ullångerfjärden och Örnsköldsviksfjärden vid Burön.

Kraftiga vindar orsaken

Anledningen till den kraftiga blomningen just nu är de senaste veckornas starka vindar.

– Vindarna har fört bort ytvattnet och ersatt det med näringsrikt bottenvatten berättar Anneli Sedin, miljöhandläggare på Informationsenheten Bottniska viken.

– När algerna kommer upp till ytan i solljuset växer de snabbt till.

Bör inte bada

Man avråder nu från att bada på drabbade platser samt att se till att husdjur inte dricker av vattnet. Att vattentemperaturen i havet har sjunkit gör inte att tillväxten försämras.

– Nej det finns vissa arter av blågröna alger som växer även i kallt vatten. Blomningen kan forsätta långt in september då många kanske inte väljer att bada men man bör hålla uppsikt på sina hundar så att de inte dricker där det kan finnas alger berättar Annelie Sedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.