Foto: Johan Nilsson/TT

Varsel om hamnstrejk i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget i konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och motparten Sveriges hamnar skruvas nu upp ordentligt. Hamnarbetarna varslar nu om arbetsnedläggelse och blockad.

Hamnarbetarförbundets krav på ett rikstäckande kollektivavtal som liknar det som konkurrerande fackförbundet Transport har hitills inte fått gehör från arbetsgivarparten. Parterna står långt ifrån varandra, medlare har kallats in men trots att medling pågår lägger bägge sidor nya varsel om stridsåtgärder.

Senast var det Sveriges hamnar som varslade om bland annat fridagslockout. En åtgärd som enligt Hamnarbetarförbundet skulle halvera månadslönen för medlemmarna.

Storstrejk och blockad

Nu svarar fackföreningen med varsel om total arbetsnedläggelse från den 6 mars. Varslet gäller alla medlemsföretag inom Sveriges hamnar.

Samtidigt försätter förbundet alla arbetsuppgifter i blockad, vilket innebär att ingen får utföra sådana arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen. Om arbetsgivare söker kringgå blockaden omfattar detta varsel blockad av allt arbete inom hela detta företags verksamhet.

50-tal strejkar i Sundsvall

Fackföreningen har tidigare genomfört flera punktstrejker i hamnar över hela landet och arbetsgivarparten har svarat med lockout. I Sundsvalls hamn berörs ett 50-tal hamnarbetare som är anslutna till hamnarbetareförbundets avdelning 8.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten Västernorrland

Mer i ämnet