Mikael Eriksson är chef för Arbetsförmedlingens kontor i Ånge, Timrå, Härnösand och Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson/TT

Varslen i regionen tio gånger fler än i februari

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 227 personer varslades i Västernorrland under mars månad visar arbetsförmedlingens sammanställning. Detta kan jämföras med 24 under hela februari,
– Jag har aldrig sett så höga varseltal, säger Mikael Eriksson, arbetsförmedlingens chef i Medelpad, Härnösand och Sundsvall.

Jämför man med februari månad är varslen nästan tio gånger fler. Siffrorna har varit som flest i slutet på månaden. I tisdags låg siffran endast på 81 varslade.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad, det är en logisk konsekvens av omständigheterna, men det är klart man blir förfärad, säger Mikael Eriksson.

Följer utvecklingen i landet

Antalet varsel i Västernorrland följer i stort sätt utvecklingen i riket i stort där antalet totala varsel under mars låg på 36 800.

– Det är jättesvårt att säga om det här fortsätter. Troligtvis så fortsätter det i alla fall en stund till sen kommer det bli en succesiv återuppbyggnad, säger Mikael Eriksson.

Finns efterfrågan i vissa branscher

De branscher som är mest drabbade av varslen är hotell- och restaurangverksamhet, uthyrning och fastighetsservice, samt transport och magasinering. Samtidigt menar Mikael Eriksson att för den som blir arbetslös finns det fortfarande branscher där det finns efterfrågan.

– Det kommer behövas folk inom exempelvis skogsnäringen och bärbranchen och har man kompetens inom vården så kan man söka där. Annars är studier ett bra sätt att använda tiden för att fortbilda sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet