Västernorrland blir region 2017

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen har idag beslutat att Västernorrland får bilda region den 1 januari 2017. Det betyder att landstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.

– Vi står inför en historisk förändring. Nu får medborgare i Västernorrland samma möjlighet som medborgarna i flertalet andra län att genom demokratiska val påverka prioriteringarna för det regionala utvecklingsarbetet, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) i ett pressmeddelande.

Riksdagens beslut innebär att landstingen i Uppsala, Västmanlands, Västernorrlands och Norrbottens län tar över det så kallade regionala utvecklingsansvaret. Det betyder att landstinget ska leda och samordna arbetet för regionens tillväxt samt ta fram planer för länets infrastruktur.

Regionfrågan

Nytt fullmäktige

När Västernorrland blir region kommer också landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen i stället betecknas regionfullmäktige respektive regionstyrelse. Vid val ska dock beteckningen landstingsfullmäktige fortfarande användas.

Liten betydelse

Ändringen väntas få liten betydelse eftersom regeringens indelningskommité i början av mars i år föreslog att de fyra nordligaste länen i norra Sverige ska slås ihop till ett ”Stornorrland”. Besked i den frågan väntas under hösten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet