Region Västernorrland har som målsättning att ge alla sina sjuksköterskor fyra veckors sammanhängande semester. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ingen semesterbonus till sjuksköterskorna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Av landets 21 regioner är det bara tre som inte erbjuder sjuksköterskor någon extra ersättning om de frivilligt flyttar sin semester från huvudsemesterperioden. Västernorrland är en av dessa tre, visar en enkätundersökning gjord av tidningen Vårdfokus.

– Det handlar om pengar, säger Åsa Holgersson, ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Sjukvården är hårt ansträngd just nu, det är ingen nyhet, och för att klara sommarbemanningen erbjuder de flesta regioner ekonomisk ersättning till den som inte tar semester under de mest attraktiva sommarmånaderna juni-augusti.

25 000 för två veckor

Ersättningarna ser olika ut i regionerna. I Norrbotten får sjuksköterskorna 9 000 kronor för varje flyttad vecka. I Västerbotten får sjuksköterskor som går med på att flytta redan beviljad semester ett tillägg motsvarande 180 procent av sin timlön. Sjuksköterskorna i Jämtland får 12 000 kronor om de flyttar en vecka, och 25 000 för två veckor.

I Västernorrland finns inget liknande erbjudande. Det är bara Västernorrland, Sörmland och Jönköping, av Sveriges regioner, som inte erbjuder sjuksköterskorna något alls, enligt Vårdfokus enkät till regionerna.

Bemanningen inte löst

Principiellt tycker Vårdförbundet att sjuksköterskorna inte ska kohandla med sina semesterveckor.

– Man behöver en sammanhållen ledighet för att återhämta sig, säger Åsa Holgersson, ordförande i Västernorrland.

Om det vore så att region Västernorrland kunde försäkra att alla sjuksköterskor kunde få en sammanhållen semester, skulle det inte vara ett problem att det inte blir någon semesterbonus, men så väl är det inte enligt Åsa Holgersson.

– Man har inte löst bemanningen utan det handlar bara om pengar, säger hon.

I Vårdfokus enkät svarar Region Västernorrland att ”det är vår utgångspunkt” att  alla ska få fyra veckors sammanhållen semester.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Kurt Pettersson motiverar beslutet med att arbetsgivaren inte kan ställa upp på att sjuksköterskor som är uttröttade ska sälja sin ledighet.

– Det är ett principbeslut helt enkelt. Om det är så att personal ska sälja sin ledighet så handlar det ju inte om att de behöver semester, utan då är det en pengafråga.

Han fortsätter:

– När det gäller bemanningen så jobbar vi för fullt för att vi ska kunna bemanna upp på bästa möjliga sätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En enkät som SVT gjort visar att det råder stora skillnader i coronatillägg i vården runtom i landet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet