Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västernorrland har mer än fördubblat sin solcellskapacitet

Publicerad

Intresset för solceller växer i Västernorrland. Kapaciteten ökade under 2018 med 128 procent jämfört med föregående år. Av Svensk Solenergis ranking framgår det att Örnsköldsvik ligger högst av länets kommuner när det kommer till installerad solcellseffekt per invånare.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Under 2018 ökade solcellskapaciteten i Sverige med 78 procent. I Västernorrlands län ökade den med 128 procent, alltså en bra bit mer än riket i stort.

40 gånger fler solceller

Solcellerna i Västernorrland producerar ungefär lika mycket hushållsel som används i 1500 villor. Om Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion säger Energimyndigheten att ungefär 10 procent skulle behöva komma från solenergi. För att nå det målet skulle vi behöva ungefär 40 gånger fler solceller än vi har i dag. För Västernorrlands del innebär det ytterligare 325 fotbollsplaner med solceller.

– Detta kan låta mycket, men är inte alls orimligt då merparten av dessa solceller kan installeras på alla de tak som finns i Västernorrlands län, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer