Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Obegripligt” – hör Peder Björk, socialdemokratisk riksdagsledamot, om förvåningen över att Västernorrland inte finns med i utredningen. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Västernorrland bortglömt i regeringens planer för grön omställning: ”Helt obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska samhället klara de omfattande satsningar som krävs i spåren på planerade gröna industrietableringar i Norrland? Den frågan har regeringens särskilda samordnare utrett under två års tid. Nyligen lämnade han över sin rapport till näringsdepartementet, men i den står inget om projekten i Västernorrland.

Rapporten berör flera tunga investeringar som ställer helt nya krav på samhällsfunktionerna – elproduktion, bostäder, utbildning och kraftöverföring. Det handlar om satsningar som Northvolts batterifabrik i Skellefteå, det nya stålverket i Boden och Hyrbrits projekt med fossilfritt stål.

Obesvarade frågor

Utredaren Peter Larsson pekar på en rad problem kopplade till de tänkta etableringarna. Hur ska insatserna samordnas ute i regionerna, vilka behov har kommunerna och var ska den nödvändiga elen komma ifrån?

Han fick uppdraget för drygt två år sedan, med fokus på Norrbotten och Västerbotten. Men sedan dess har mycket hänt. Flera stora etableringar har presenterats i Västernorrland, bland annat vätgasfabrikerna i Ånge, flygbränsletillverkningen i Långsele och Liquid Winds satsningar i Örnsköldsvik och Sundsvall. Trots det är länet en vit fläck i rapporten.

Västernorrland fortsatt bortprioriterat

– Oerhört förvånande, tycker Peder Björk (S), riksdagsledamot från Sundsvall, som är upprörd över att utredaren ska fortsätta sitt omfattande uppdrag ett halvår till – och med samma fokus som tidigare, där Västernorrland inte ingår.

I klippet: Peder Björk om vilka konsekvenser det här får för länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet