Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riktiga fågelfjädrar eller syntet? Hör vad hör vad anläggningsarbetare och Örnsköldsviksbor säger i klippet. Foto: Julija Siedner/SVT

Alla kommuner i Västernorrland fjäderfria i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Alla Västernorrlands kommuner har slutat med fjädrar i påskpyntet, visar Djurens Rätts årliga kartläggning. I Örnsköldsvik byttes de färgglada fjunen ut för över tio år sedan.

Harar gjorda av spillvirke, färgglatt tyll och stammar från träd som kröns med metalldekorationer. Örnsköldsviks hållbara påskpynt har utvecklats under flera år.

– Det är svårt att vara helt miljövänlig, men vi försöker göra det hållbart så att det kan återanvändas under många år, säger Johanna Lindqvist, anläggningsarbetare.

Ingen använder fågelfjädrar

Alla kommuner i Västernorrland har svarat på Djurens rätts kartläggning att de inte använder sig av fågelfjädrar under årets påskfirande. Sammanställning över ett fjäderfritt påskpynt är en del av deras undersökning ”djurvänlig kommun” där ingen av länets kommuner placerar sig topp 20 enligt Djurens Rätts poängskala.

I klippet: Se dekorationerna i Örnsköldsvik och hör anläggningsarbetarna berätta om vilka andra material de använder för att skapa påskstämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.