– Centerpartiet och Vänsterpartiet vägrar ge oss totalstopp på vindkraften i kommun, säger Birgitta Häggkvist, ordförande (VI). Foto: SVT

Västra Initiativet (VI) lämnar det politiska samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Västra Initiativet (VI) i Sollefteå hotar att lämna samarbetet med de övriga majoritetspartierna (C) och (V). Skälet är att de inte får med sig samarbetspartierna i vindkraftfrågan.

– Centerpartiet och Vänsterpartiet vägrar ge oss totalstopp på vindkraften i kommun, säger Birgitta Häggkvist, ordförande (VI).

Sollefteå styrs sedan valet av en koalition bestående av Västra Initiativet (VI), (C) och (V).

Lämnar (VI) sina samarbetspartners spricker majoriteten i Sollefteå, (S) ensamt har fler mandat än (C) och (V).

Stopp för vindkraftsetableringar

Skälet till avhoppet är att (VI) inte får med sig sina samarbetspartners i frågan om stopp för vindkraftsetableringar i Sollefteå.

– Vi kan inte locka till inflyttning med framförallt höga naturvärden samtidigt som folk i kommunen hotar med att flytta från platser där vindkraftsetableringar är på gång, säger Birgitta Häggkvist, enligt partiets pressmeddelande.

”Vägrar våra krav”

De senaste månadernas omförhandling av majoritetspartiernas samarbetsavtal har gått i stå och nu har alltså (VI) tröttnat.

– Centerpartiet och Vänsterpartiet vägrar ge oss i Västra Initiativet ett totalstopp på vindkraften i kommunen liknande det Socialdemokraterna i Härnösand beslutat. Vi har erbjudit våra samarbetspartners att komma med egna politiska kärnfrågor i ett nytt samarbetsavtal, men det enda man lyckats prestera är att vägra vårt krav.

Nytt majoritetssamarbete

(VI) är öppet för att bilda majoritet med ett annat parti, eller fortsätta samarbetet med (C) och (V).

– Förutsatt att man tänker om och ser oss som en fullvärdig partner. Bildas ingen ny majoritet ser vi i  Västra Initiativet fram emot fria  förhandlingar över partigränserna i varje enskilt ärende, avslutar Birgitta Häggkvist.

Vad händer nu?

Trots att Västra nu hoppar av samarbetet med Centerpartiet och Vänsterparitet, säger Birgitta Häggkvist att nu hoppas kunna jobba vidare med dessa partier – utom i just vindkraftsfrågan.  Den får ställas åt sidan.

– Ja det är så jag ser det, säger hon.

Att byta fot och inleda ett organiserat samarbete med exempelvis Socialdemokraterna finns inte i planeringen.

– Men vi kan tänka oss att göra upp i enskilda frågor, säger Birgitta Häggkvist.

Komplicerat läge i Sollefteåpolitiken

Valet 2018 blev en stor framgång för både Vänsterpartiet ( + 5,6% ) och centern, + 10,5 %.

Även Västra gick fram och fick ett nytt mandat, från åtta till nio.  

Värre gick det för Socialdemokraterna som tappade rejält, drygt 11 procentenheter, men är trots det största parti i Sollefteå kommunfullmäktige med 16 mandat.

Det krävs 23 mandat i fullmäktige för majoritet,  och koalitionen centern, vänsterpartiet och västra samlade ihop 24 mandat och bildade styre efter valet. 

Vill Västra nu efter avhoppet göra upp med S i någon fråga blir det en enkel sak, tillsammans får de då 25 röster av 45.

Både Miljöpartiet och Liberalerna åkte ju ur fullmäktige förra valet och kristdemokraterna låg kvar på O noll mandat.

Moderaterna har två och Sverigedemokraterna 3 mandat.

Man skulle kunna säga att Västra efter brytningen med V och C  har fullmäktige i sina händer.

Det är 1 1/2 år kvar till nästa val – det är upplagt för en spännande slutsträcka i sollefteåpolitiken till dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.