Foto: Barbro Sellin SVT

Kommunen manade gruppboende att spara på vatten

Publicerad

I somras fick Hermans gruppboende i Sundsvall restriktioner att vara sparsamma med vatten. Det kommunala bolaget Drakfastigheter menar att Hermans har egen brunn och risken finns att vattnet tar slut under varma och torra perioder som i somras.

Det fanns en risk att brunnen skulle kunna sina. Nu har enhetschefen anmält missförhållandena.

– Den här målgruppen är så utsatt ändå i samhället så vi ska värna om deras behov och se till deras bästa. Så jag anser att det är en form av missförhållande, säger enhetschef Ulf Larsson på Hermans gruppboende.

Sex personer

På gruppboendet bor sex personer med funktionsnedsättning. De behöver bada dagligen i badkar för att må bra men i sommar har de bara fått duscha.

– Många av dem har ju det där badet som ett tillfälle när man kan lugna ner sig, bli lite mer avslappnad och minska oro också i vissa sammanhang, berättar Ulf Larsson.

Har manat till försiktighet

Drakfastigheter skriver i ett meddelande att de ska vara försiktiga med vattnet och bara använda vatten till det nödvändigaste för att inte vattnet i den egna brunnen ska sina. 

– Vi ansåg att det fanns en möjlighet att upplysa hyresgästen om att det kan finnas en risk här för att vattnet faktiskt tar slut om man fortsätter använda det i större omfattning, säger tf fastighetschef Anna-Karin Ohlsson på Drakfastigheter.

Dålig vattenkvalitet

Bygget som kostade 20.4 miljoner stod klart i oktober 2017. Vattnet i brunnen visade sig ha dålig kvalitet så ett vattenreningsverk måste byggas. Frågan är om det inte varit bättre att välja kommunalt vatten från början.

– Det är en parameter att ta hänsyn till när man bygger en fastighet, att ett kommunalt vatten är naturligtvis ett kvalitetssäkrat vatten. Det kan man ju ta med sig i kommande byggnationer naturligtvis.

”Inte på bekostnad av de svaga”

Dock är det ju svårt att förena alla gånger när fastigheterna ligger långt ifrån anslutningspunkter och det blir kostsamt, säger Anna-Karin Ohlsson.

– Jag tycker inte att man ska göra det på bekostnad av de svaga i samhället i sådant fall. För har man kommunalt vatten så har vi ju en annan resurs när det gäller vatten än som det är här nu med egen brunn. Så det var väl min intention att det ska hamna på bordet så man inte gör om samma misstag, säger Ulf Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.