Vattenbrist på Ulvön – Bevattningsförbud införs

Publicerad

Vattenförbrukningen på Ulvön är just nu så stor att vattenverket inte kan producera den mängd dricksvatten som behövs. Det kommunala vattenbolaget Miva har därför infört bevattningsförbud på ön och uppmanar öborna att använda det kommunala kranvattnet sparsamt.

Bevattningsförbudet innebär att dricksvatten endast får användas till personlig hygien, mat och dryck.

Det är alltså inte tillåtet att använda slang eller spridare för att vattna i trädgården. Att vattna med kanna går dock bra enligt bolaget. Det är inte heller tillåtet att fylla pooler och liknande med kommunalt vatten. Inte heller biltvätt är tillåten.

– Vissa kunder på Ulvön har redan upplevt vattenbrist och bevattningsförbudet är en viktig åtgärd för att säkerställa att alla öbor fortsatt ska kunna använda kranvattnet för mat, dryck och personlig hygien, säger John Staberg som är enhetschef på Miva på företagets sajt. Vi vill inte riskera att alla på Ulvön blir helt utan vatten.

Tips hur du kan anpassa din normala vattenförbrukning

Visa
  • Om du ska fylla en pool ska du beställa vatten från ett åkeri istället för att använda dricksvatten från kranen.
  • Det är högst förbrukning morgon och kväll, så duscha och kör tvätt- och diskmaskiner under dagtid istället om det är möjligt.
  • Duscha istället för att bada. Ta korta och snabba duschar och stäng av vattnet i duschen när du schamponerar och tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Undvik att diska under rinnande vatten.
  • Kör inte disk- och tvättmaskiner förrän de är fulla.
  • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.

Källa: Miva

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer