Den nya fiskodlingsanläggningen ska stå klar våren 2021. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Vattenfall bygger ny fiskodling i Forsmo

Uppdaterad
Publicerad

En ny fiskodlingsanläggning byggs nu i Forsmo mellan Sollefteå och Näsåker. Här ska både lax och havsöring födas upp för att släppas i Ångermanälven.

Det är på grund av de gamla vattendomarna som upprättades när Ångermanälven byggdes ut som Vattenfall odlar lax och havsöring i Forsmo.

Nu ska den gamla utomhusanläggningen bytas ut mot en ny anläggning som blir både modernare och som som stärker arbetsmiljön.

– Den tidigare anläggningen är från slutet av 50-talet och börjar vara till åren. Visserligen har den renoverats men nu var det dags att göra något drastiskt. Därför beslutade vi att bygga en helt ny odlingshall här , säger Mikael Lidström som är chef för Vattenfalls kompensationsodlingsverksamhet i Sverige.

Rätt DNA krävs

På anläggningen odlas varje år 100 000 lax- och 20 000 havsöringssmolt som släpps ut nedanför Sollefteå kraftverk. Från 2013 odlas även sik här.

All avelsfisk som används i anläggningen genomgår dessutom sedan några år tillbaka DNA-tester för att säkerställa att det bara avlas på fisk som härstammar från Ångermanälven.

– En del av vårt uppdrag är att säkerställa att det finns en välmående och unik laxstam i Ångermanälven. Det säkerställer vi genom att ta DNA-prover på föräldrafiskarna som används i aveln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.