Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marie Kimming från Vattenfall om vindkraftsverket i Skorped som nu får byggas efter en lång domstolstvist. Foto: SVT

Vattenfall om vindkraftsdomen i Skorped: ”Jätteroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare överklagade vindkraftparken får byggas på Stormyrberget utanför Örnsköldsvik. Det stod klart efter mark- och miljööverdomstolens dom förra fredagen.

– Jätteroligt att vi kan bygga den här parken i Örnsköldsvik, säger Marie Kimming, Sverigechef för projektutveckling landbaserad vindkraft på Vattenfall.

Nästa steg är förberedelser på ett investeringsbeslut och påbörja upphandling av bland annat turbiner, ett arbete som väntas vara klart 2025.

– Det är ett bra tillskott till regionen som faktiskt har ett behov av kraft, säger Marie Kimming, Sverigechef för projektutveckling landbaserad vindkraft på Vattenfall.

SVT: Kommer strömmen från den här vindkraftsparken att faktiskt hamna i regionen då?

– Den kommer gå till den samlingspunkten som finns i Moliden vilket innebär att strömmen i stor utsträckning hamnar i det regionala verket. Sen är hela nätet sammankopplat men i det här fallet kommer det innebära en effektförstärkning i det här området. 

SVT: Behöver Örnsköldsvik mer el?

– Det vi vet är att det finns mycket industrisatsningar och etableringar som vill komma till Örnsköldsvik och de här regionerna, så vi har fått indikationer på att det finns ett behov. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.