• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Svårt att få tag på ved i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att få tag på ved i länet just nu. Ökade elpriser och coronapandemin kan vara två orsaker enligt vedförsäljaren Lennart Svensson i Stöde, som har haft slut i sitt vedlager sedan oktober.

– Jag tror att många har suttit hemma mer och jobbat både nu i vinter och den förra, och att man då har eldat mer än vanligt så lagren har börjat sina. Jag hoppas de som verkligen behöver ved har varit förutseende och har köpt hem redan, säger vedförsäljare Lennart Svensson.

Lennart fick slut på sitt lager i slutet av oktober, och flera andra vedförsäljare berättar för SVT att de haft tomt på lagret länge.

Förutom den förändrade hemmasituationen kan de höga elpriserna ha gjort att människor ser sig om efter alternativa uppvärmningsalternativ som har lett till ett ökat köpsug efter ved. Vedförsäljare tror att priset på ved kan komma att följa med uppåt i elens spår i framtiden om efterfrågan fortsätter att öka kommande säsonger.

”Färskved – ett miljöfarligt alternativ ”

För de som vill elda inför jul vill Lennart Svensson skicka med en rekommendation.

– Det är lättare att få tag på färskved än torrved just nu. Men hitta ett annat sätt att värma dig, för färskved kan orsaka brand i skorstenen och är miljöfarligt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.