Kamp om politiskt uppdrag i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den stora överraskningen i kommunalvalet i Sollefteå var Västra initiativet som blev näst största parti i kommunen. Nu vill man ha oppositionsrådsposten. Men Moderaterna har inte lust att släppa platsen.

– Det har varit kutym att det näst största partiet har oppositionsrådsplatsen. Moderaterna hade den förra mandatperioden när de var största oppositionsparti och nu är det vi som är störst, säger Gunilla Fluur i Västra initiativet.

Västra initiativet, som framför allt profilerat sig som vindkraftmotståndare, fick hela 17 procent av rösterna i kommunalvalet. Det betyder att partiet får åtta mandat i den nya kommunfullmäktige.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Men det nuvarande oppositionsrådet moderaten Bengt Sörlin hoppas få behålla platsen. Tillsammans med de andra allianspartierna har hans parti tio mandat. 

– Det handlar inte så mycket om partier, utan det handlar om hur många mandat eller människor man företräder. Tillsammans företräder vi i Alliansen fler väljare än dem, säger Bengt Sörlin (M).

Än är det dock inte helt klart att om han får stöd för sin kandidatur från allianskamraterna i Centern och Folkpartiet. Förhandlingar ska hållas de närmaste veckorna.

Viktigt position

Att vara oppositionsråd är inte bara en tom titel. Den politiker som innehar posten får lön från kommunen för att jobba halvtid med politiken. Titeln innebär därför mycket för det parti som får uppdraget.

Om ingen överenskommelse har nåtts innan dess så sker utnämningen vid den nya kommunfullmäktiges första sammanträde den 27 oktober. Brukligt är att majoriteten, alltså Vänstern och Socialdemokraterna, lägger ned sina röster när fullmäktige väljer oppositionsråd. Det blir då Sverigedemokraterna med två mandat och Miljöpartiet med ett mandat som fäller avgörandet mellan Alliansen och Västra initiativet.

Trötta på blockpolitiken

Västra initiativ har under förra mandatperioden röstat både med majoriteten och oppositionen.

SVT: Ni har sagt er vilja stå utanför blockpolitiken. Hur fungerar det då att vara företrädare för oppositionen?

– När det gäller vindkraften så är vi absolut kommunens oppositionspartiet. Där är de andra partierna överens.

– Vi vill ta sakfrågorna. Det har varit en blockpolitik de senaste åren som har gjort att människor tröttnat. Det händer ingenting. Allt är statiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet