Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns fem tigrar i Junsele djurpark. Om personalen skulle insjukna i covid-19 kan det bli svårt att ta hand om dem. Foto: Hans Lindblom/SVT

Djurparksägaren i Junsele: ”Vem ska ta hand om tigrarna om jag får corona?”

Uppdaterad
Publicerad

Corona håller oss i ett järngrepp och hoppet står till vaccinationerna som väntas komma igång på allvar snart. På Junsele djurpark kan det inte gå fort nog. Fem tigrar behöver skötas och personalen får inte bli sjuk.

På Junsele Djurpark råder fullständig coronaberedskap. Personalen är uppdelad och fikar inte i samma rum. Så har det varit sedan pandemin börjat, med restriktioner både för personal och besökare.

Nu har snart ett år gått med pandemin och orostankarna kommer krypande för vd Ulf Henriksson, särskilt efter de senaste larmen om smittöverföring mellan djur och människor.

I januari konstaterades två lejon och en tiger på Borås djurpark smittade av covid-19, och man misstänker att de smittats av människor. Tigern blev mycket sjuk och fick avlivas.

Bara tre djurskötare

Hittills har det gått bra i Junsele men det är bara tre personer som har hand om den dagliga skötseln av djuren. Så hur går det med djuren om någon blir sjuk?

– Ja, det är ju det vi undrar. Om en av oss skulle bli sjuk i corona är det inte bara att ringa till arbetsförmedlingen och kalla hit någon, berättar han.

Rutiner viktiga för ta hand om alla djur

Trion är väl sammansvetsad. Det finns runt 100 djur i parken som behöver skötsel varje dag. Rutiner och djurskötarnas förmåga att se på de olika djuren att de mår bra är mycket viktig.

– Man måste läsa dem, säger Ulf Henriksson.

Fem tigrar

Sedan finns de fem tigrarna som ska ha mat tre gånger i veckan – en procedur som kräver lång erfarenhet.

– Jag tror det tar flera månader att utbilda en ny djurskötare. I alla fall innan jag släpper lös någon att arbeta här, säger Ulf Henriksson.

Så i väntan på vaccin fortsätter man hålla avstånd och spritar händerna på Junsele Djurpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter