• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carina Forsslund arbetar som samordnare på Barnahus i Sundsvall. Hon säger att hon hoppas att de nu kommer att nå fler utsatta barn. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Samordnaren på Barnahus: ”Vi hoppas kunna nå fler barn”

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Barnahus Västernorrland samarbetar med alla sju kommuner i länet. Dit kommer barn som farit illa eller bevittnat ett brott. Carina Forsslund, samordnare på Barnahus i Sundsvall tror att den nya lagen om barnfridsbrott kommer att göra att man fångar upp de utsatta barnen bättre.

– När barnen blir målsägande får de en helt annan juridisk position, och då tror jag att man kommer att uppmärksamma dem mer, säger Carina Forsslund samordnare på Barnahus.

Verksamheten på Barnahus i Sundsvall handlar om samtal och att försöka ge barnet trygghet nog att kunna berätta om det de varit med om.

– När man misstänker att ett barn varit utsatt för våld i en nära relation, eller bevittnat våld i nära relation. Då tänker man att barnet inte ska behöva åka runt till alla olika myndigheter och berätta samma berättelse, säger Carina Forsslund.

Hon hoppas att den nya lagen som gör det straffbart att låta ett barn bevittna våld i hemmet ska gynna alla, inte bara barnen.

– Om vi kan fånga upp barnen bättre nu när de är små och hjälpa de att bearbeta det de har varit med om så kommer det att kosta samhället mindre, säger Carina Forsslund.

Hör Carina Forsslund berätta mer om sina förhoppningar inför den nya lagen i klippet.

Barnahus är ett nätverk som består av alla svenska Barnahus (ett 30-tal) och personalen där, som kan vara bland annat poliser, åklagare, läkare, socialsekreterare och behandlare.

Till Barnahus kommer barn och unga under 18 år som har varit med om brott för att få hjälp. Här får barnet eller den unga träffa berörda personer på en och samma plats: polis, läkare, socialtjänst och personal från BUP. Då slipper barnet brottsoffret åka till olika ställen för att träffa alla som ska hjälpa.

Källa: Polismyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer