Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Barnförhörsledare är en bristvara” – polis och åklagare saknar tillräckliga resurser för de nya lagkraven. Foto: SVT

Ny lag ska hjälpa barn som lever i våldsamma hem – polisen behöver fler utredare

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli väntas den nya lagen om barnfridsbrott träda i kraft. Lagen ställer nya krav på polisen, inte bara i Västernorrland. Mer personal, större lokaler och mer utbildning är några av behoven som finns – och det är brist på förhörsledare till barnförhör.

Med den nya lagen blir det straffbart att utsätta barn för att bevittna våld i hemmet. Barnet blir målsägande och det betyder också att polisen kommer att genomföra fler förhör med barn.

– Det kommer att innebära att utredningarna blir större, mer komplexa och att vi får ett skyndsamhetskrav på oss i flera ärenden, säger Linda Selin, gruppchef för brott i nära relation vid Sundsvallspolisen.

Även Åklagarmyndigheten kommer att behöva förstärkning.

 – Vi är inte dimensionerade för det här. Man har beräknat att det lågt räknat blir 4 000 fler ärenden per år i Sverige, säger Stina Sjöqvist,kammaråklagare i Sundsvall och ämnesspecialist när det gäller brott mot barn.

Hör polis och åklagare i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer