Christina Björk Göransson och Linda Selin, gruppchefer för polisens avdelning brott i nära relation. Foto: SVT

Ny lag ska hjälpa barn som lever i våldsamma hem – polisen behöver fler utredare

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli väntas den nya lagen om barnfridsbrott träda i kraft. Lagen ställer nya krav på polisen, inte bara i Västernorrland. Mer personal, större lokaler och mer utbildning är några av behoven som finns – och det är brist på förhörsledare till barnförhör.

Med den nya lagen blir det straffbart att utsätta barn för att bevittna våld i hemmet. Barnet blir målsägande och det betyder också att polisen kommer att genomföra fler förhör med barn.

– Det kommer att innebära att utredningarna blir större, mer komplexa och att vi får ett skyndsamhetskrav på oss i flera ärenden, säger Linda Selin, gruppchef för brott i nära relation vid Sundsvallspolisen.

Även Åklagarmyndigheten kommer att behöva förstärkning.

 – Vi är inte dimensionerade för det här. Man har beräknat att det lågt räknat blir 4 000 fler ärenden per år i Sverige, säger Stina Sjöqvist,kammaråklagare i Sundsvall och ämnesspecialist när det gäller brott mot barn.

Hör polis och åklagare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.