38,1 miljoner ur ”förlossningsmiljarden” är välkomna pengar. Planer finns redan på hur de ska användas Foto: Barbro Sellin/SVT

”Vi vet vad vi vill använda pengarna till”

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev det känt att region Västernorrland får 38,1 miljoner extra till förlossningsvården och insatser för kvinnors hälsa under året. Pengarna hade regionen räknat med och planer finns på hur de bäst ska användas.

Drygt 30 miljoner kronor har regionen redan räknat med att kunna satsa med hjälp av det riktade stödet till kvinnovården. Den största satsningen föreslås gå till förlossningsvården.

– Framför allt vill vi utöka bemanningen och satsa på att utbilda barnmorskor för att kunna garantera framtida bemanning. Där vill vi lägga 20 miljoner, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården.

Politikerna beslutar

Ungefär fem miljoner ska satsas på att förbättra bland annat abortvård, cancervård och förebyggande verksamhet. Dessutom tillkommer en satsning på neonatologivård inom primärvården.

– Vi har en hel del projekt och ändamål som vi kan använda de här pengarna till på ett bra sätt. Sedan blir det ju lite över till övrig verksamhet. Men det är politiken som i slutändan beslutar om vi får använda pengarna på det sätt som vi vill.

Ett hopp tändes

Det spekuleras på sociala medier om att det nu kan finnas möjlighet att öppna BB i Sollefteå  igen?

-Vi har inga planer på att öppna BB och förlossning i Sollefteå, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården.

Omöjlig satsning utan tillskottet

Satsningarna som räknas upp hade inte varit möjliga utan pengar från ”förlossningsmiljarden”.

– Det är ju helt och hållet beroende på att vi får det här tillskottet. Vi har ju planerat fram till 2022 så självklart måste vi göra en plan för en ändamålsenlig användning av pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.