Den ena hittades i Stige utanför Indal 1903. Den andra 16 år senare i Djuped, Styrnäs. Tillsammans runt 3 500 tusen mynt och silversaker. Stigeskatten är den största silverskatt som hittats i länet.
Nu är vikingasilvret på besök på hemmaplan, ett lån fram till september från Kungliga Myntkabinettet och Statens Historiska museum i Stockholm. Eller inhyrda snarare, det har kostat en hel del slantar för att kunna visa upp mynt och silversmycken på Länsmuseét i Härnösand.
Senaste utställningen – 1919!
– Det känns fantastiskt kul att få visa upp skatterna här, säger Eva Carron, t f chef för Länsmuseet i Härnösand.
Senast de visades på en utställning i länet var för snart hundra år sedan – 1919.
Skatterna grävdes ner någon gång under 1020-talet, för snart 1 000 år sedan. Av vem och varför, ja det är höljt i historiens dimmor.
Misstänksamma förfäder
Flera av mynten är delade, andra visar tydliga spår av åverkan.
– Vikingarna var misstänksamma, de böjde på mynten, skar i dem med kniv för att undersöka om det var silver rakt igenom och inte hade någon kärna av koppar, berättar Kenneth Jansson, professor i numismatik och penninghistoria vid Stockholms Universitet.
När utställningen premiärvisades den 5:e juni höll Kenneth Jansson en föreläsning om skattens historia.
Skatterna fördes hit av handlande vikingar som bytt till sig silvret mot andra varor.
Silvrets iursprung är Mellanöstern, brittiska öarna och mellaneuropa.
Visar på unika kontakter
– Skatten från Djuped är intressant därför att det handlar om mynt från en mycket begränsad tidsperiod och innehåller väldigt mycket engelska mynt, berättar Kenneth Jansson.
– Stigeskatten är unik på det sättet att den visar på kontakter med västslaviskt område, det som idag är östra Tyskland, och det är väldigt ovanligt med skatter som har det urspunget, säger Kenneth Jansson.
Skatter som hittats i länet, hör de egentligen inte hemma just här i Västernorrland?
– Jo, det tycker vi naturligtvis, och vi önskar att skatterna kunde vara kvar här.
– Men, allt packas ihop och skickas tillbaka till Stockholm efter sista utställningsdagen den 25:e september, konstaterar Eva Carron.