Foto: TT

Vildlaxen ökar i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

I morgon tisdag släpper Havs- och vattenmyndigheten rapporten ”Havet 2015-2016” där man bland annat redovisar positiva siffror för vildlaxen i Bottniska viken.

Det är glädjande siffror för vildlaxen som redovisas i rapporten Havet 2015-2016. Vildlaxen förökar sig på egen hand i åar och älvar i norra Sverige i allt större utsträckning.

– Mängden vildlax som återvänder till älvarna har ökat under en längre period vilket är väldigt positivt och glädjande, säger Stefan Palm som är forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Mindre fiske

Det är minskat fiske och återställning av vattendrag som framförallt är förklaringen till den positiva utvecklingen.

– Fisket efter lax i havet har minskat och även fiskekvoterna har minskat under en ganska lång serie av år. Sen har man gjort väldigt mycket åtgärder uppe i vattendragen som har hjälpt laxen att reproducera sig och går vi tillbaka till  90-talet hade vi stora problem med laxsjukdomen M 74 som sedan avtog och har legat lågt under de senaste åren, förklarar Stefan Palm.

Trögt i söder

Laxälvarna i södra Sverige har inte alls samma positiva utveckling som längs norrlandskusten och vad det beror på vet man inte riktigt.

– I södra Östersjön går det trögt, där står bestånden och stampar, konstaterar Stefan Palm och berättar att det finns en rad teorier om varför situationen skiljer sig så markant mellan älvarna i söder och de i norr.

– Det kan vara att de södra bestånden är ännu känsligare för fiske i havet än de nordliga. Det kan också vara så att ju längre söderut man kommer desto känsligare blir laxen för varma sommartemperaturer, men vi vet inte, säger han.

Släpper på förbud

Den bästa utvecklingen ser man i stora norrlandsälvarna som Kalixälven och Vindelälven men även i de mindre skogsälvarna ökar laxen. I Ljungan som är den största vildlaxälven i Västernorrland är situationen så positiv att man efter många års förbud nu tillåter viss fångst av mindre vildlax. Utvecklingen för vildlaxen bådar gott för framtiden längs hela norrlandskusten.

– Förhoppningsvis kommer vi att se en fortsatt positiv utveckling, åtminstone inte en återgång, och att vi har gott om lax i älvarna. Det ger förutsättningar för fiske och rekreation, både längs kusten och i älvarna i större omfattning än tidigare, menar Stefan Palm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.