Vildsvin i Torpshammar Foto: Pernilla Larsson

Vildsvin misstänks ha rymt från olagliga hägn

Uppdaterad
Publicerad

De vildsvin som observerats i trakten av Torpshammar den senaste tiden misstänks ha rymt från olagliga hägn där vildsvin föds upp för att släppas ut som jaktbart vilt. Det säger man på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Vildsvin har observerats i trakten av Torpshammar vid ett flertal tillfällen den senaste tiden och minst ett vildsvin har skjutits.

Maj-Britt Larsson i Kälen hade närkontakt med ett vildsvin flera gånger.

– Det gick förbi här två nätter men sedan sköt de det, berättar hon och konstaterar att det är första gången hon ser ett vildsvin.

Utsläppta för jakt

På länsstyrelsen i Västernorrland misstänker man att vildsvinen hålls i olagliga hägn för att sedan släppas ut som jaktbart vilt.

– Det går mycket rykten om olagliga hägn, säger Irene Hedlund på Länsstyrelsen Västernorrland som menar att det finns intresse av att jaga vildsvin i Västernorrland.

Olagligt hägn

Redan för två år sedan upptäckte länsstyrelsen ett olagligt hägn i Sundsvallsområdet där syftet var att vildsvinen skulle släppas ut, enligt ett tips till myndigheten. Det ledde till ett föreläggande om att vildsvinen skulle avlivas, vilket också gjordes.

Efter ett riksdagbeslut 1987 ingår vildsvinet i den svenska faunan, men att släppa ut vildsvin är olagligt och en etablering i Västernorrland skulle innebära en rad konsekvenser. I södra Sverige är vildsvin ett stort problem i trafiken och djuren orsakar också stora problem för jordbruket och ställer till med skada i trädgårdar när de bökar i marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer