Andreas Christmansson bor i Sundsvall och är en professionell gamer. Foto: SVT

Vill bli bäst i världen på dataspel

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Christmansson från Sundsvall är en professionell gamer. Efter ett vm-silver 2015 siktar han och laget New Game Plus på världscupen i i Atlanta 2018. Till hösten hålls kvaltävlingar.

I början spelade Andreas Christmansson bara för skojs skull men när han var 19 år så märkte han att han hade talang och motivation. Han fastnade för Smite som är ett moba spel, ett lagspel där man spelar fem mot fem och man tävlar mot andra lag i set eller flera matcher efter varandra och samlar poäng.

Föräldrarna oroliga

Så han började träna för att bli riktigt bra, ibland upp till tio timmar per dygn. Till slut blev Andreas pappa Dan orolig.

– Ja han började ju att stänga av elen och gömde internetkaplarna. Föräldrarna försökte ju stoppa det men det går inte att stoppa mig alltså, säger Andreas.

Resultatet blev ett VM-silver i dataspelet Smite 2015. Världsturneringen hölls i USA och förutom äran så fick de fem lagmedlemmarna även 770.000 kronor var.

Nickname

Laget som Andreas spelar med nu heter New Game Plus. Tre av medlemmarna kommer från Danmark och den fjärde ifrån England. Sedan Andreas förstås och hans nickname är Murrdurr .

– Om man vill översätta det direkt så är det mördaren men tro mig, säger Andreas, jag är en snäll kille så oroa er inte.

Lever sunt

Att dataspelare är osunda stämmer inte när det gäller Andreas. Han har inspirerats av sin förebild.

– Det är YellOwStaR från League of Legends Det var från honom jag fick iden att börja träna och börja äta bättre ifrån. Han gick från att vara en medioker spelare till att bli en proffsspelare, säger Andreas Christmansson.

Bäst i världen

Idag är Andreas 24 år och han vill tillbaka till toppen.

-  Så klart så försöker vi att ta oss tillbaka till ligan. Vi ska försöka ta oss till nästa världscup. Så det är målet just nu sedan får vi se hur det går helt enkelt men, se upp! säger Andreas med ett leende.

Nästa kvaltävling inför ligan blir till hösten och sedan blir världscuptävlingarna i januari 2018. Tävlingarna hålls i Atlanta i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.