Flera stora företag ska undersöka möjligheten att tillverka plast från skogens sidoprodukter.

Vill göra miljövänlig plast av skog

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Närodlad plast ska Sekab tillsammans med flera andra aktörer undersöka om restprodukter från skogen kan användas till att göra miljövänliga plastprodukter.

Förutom Sekab som rent tekniskt kan bryta ner råvaran, ska bland andra Sveaskog, Holmen och Tetra Pak undersöka om det är möjligt att bygga upp en europeisk industri där skogens sidoprodukter kan omvandlas till miljövänliga plastprodukter. Nu måste miljömedvetna vända sig till Brasilien som är det enda land i världen som producerar bioplast.

– Det handlar om klimatnytta. Att ställa om till ett hållbart samhälle. Det handlar också om att skapa arbetstillfällen genom att utnyttja den råvara vi har i Sverige. Rester från skogsindustrin. Vi har logistiken och vi har fabriker som vi kan ställa om för att uppnå en industriell tillverkning av bioplast, säger Ylwa Alwarsdotter som ansvarar för strategiskt marknadsutveckling på Sekab.

Projektet ska kartlägga och utvärdera förutsättningarna utifrån ett helhetsperspektiv där hållbarhet och ekonomiska förutsättningar går hand i hand. Därför är det viktigt att företag från hela spannet av branscher är med. Från skogsföretagen som sitter på råvaran till tillverkare av slutprodukter.

– Det är det som är så unikt med projektet. Vi startar med skogsägarna och går vidare till processindustrin, kemiindustrin och slutligen förpackningsindustrin som gör till exempel mjölkpaket och plastpåsar, säger Ylwa Alwarsdotter.

Men ett stort hinder under uppstarten av projektet är de strafftullar som EU lagt på flera råvaror som till exempel etanol.

– När vi startar upp produktionen måste vi använda oss av importerad råvara för att kunna göra plasten. Idag kan vi inte importera. Det är för höga tullar. Politikerna måste ändra på det för att vi ska kunna utveckla vår industri, säger Ylwa Alwarsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.