Lena Asplund (M) och Jonny Lundin (C) Foto: SVT/montage

Två vill bli nytt regionråd – partierna i förhandlingar om makten

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli bråk om posten som nytt regionråd i Västernorrland. Moderaten Lena Asplund vill ha posten vid ett maktövertagande.

Men det vill även centerns Jonny Lundin, säger han själv till SVT.

Under fredagen inleddes förhandlingarna mellan de borgerliga partierna och Sjukvårdspartiet om ett maktövertagande i regionen. Vid lunchtid strålade partierna samman till samtal som kan bli både tuffa och långvariga.

Bland de första på plats var Lena Asplund och Per Wahlberg från Moderaterna. Senare anslöt även Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet.

Strid om regionrådspost?

Lena Asplund (M) från Sollefteå har själv gjort klart att hon gärna tar topposten som nytt regionråd men SVT kan idag berätta att det inte är självskrivet. Centerns Jonny Lundin från Härnösand är också intresserad och enligt uppgifter till SVT har han stöd av flera partier i den nya tänkta regeringen.

Själv säger Jonny Lundin så här:

– Jag är intresserad av att bli regionråd. Som regionpolitiker är det självklart att eftersträva så mycket inflytande som möjligt, säger han till SVT.

Flera knäckfrågor

Lena Asplund har också klargjort sin inställning. Det gjorde hon redan under valnatten:

– Det har varit min ambition att bli nytt regionråd. Jag skulle absolut vilja ta det uppdraget för det finns mycket att göra för att det ska bli bättre i regionen.

Regionrådsposten är emellertid bara en av flera knäckfrågor som en ny majoritet måste enas kring. Den kanske svåraste frågan är ändå hur en ny majoritet ska förhålla sig till Sollefteåfrågan där partiernas inställning spretar. Sjukvårdspartiet och Centerpartiet har velat gå opinionen i Sollefteå mer till mötes än övriga partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.