Villan i Öje väster om Härnösand var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen. På fredagsmorgonen återstod bara ruiner. Foto: Örjan Leek

Villa i Öje nedbrunnen till grunden – oklart om någon fanns i huset

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre trähus i Öje väster om Härnösand brann ned till grunden under natten mot fredagen. Det är ännu oklart om någon fanns i huset när branden bröt ut – men både en olåst bil och en fyrhjuling stod parkerade i anslutning till fastigheten.

Larmet kom vid halvtvåtiden på fredagsnatten från boende i trakten som sett rök och lågor. När räddningstjänsten kom fram var huset övertänt.

Brandförloppet tros ha varit snabbt och häftigt.

– Det var i princip nedbrunnet när vi kom dit. Det var bara plåt kvar i stort sett. Branden hade nog pågått ett tag när vi kom fram, säger Micke Lundberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen.

Utreds som mordbrand

Polisen utreder det hela som mordbrand initialt. Men det finns inget specifikt i nuläget – spår, observationer eller vittnesuppgifter – som direkt pekar på det.

Fastigheten är inte ett åretruntboende och ägaren, en man i 70-årsåldern, är skriven i södra Sverige. Under fredagsförmiddagen hade han fortfarande inte kunnat kontaktas av polisen eller av sina anhöriga.

Fanns i huset i går

Grannar till fastigheten berättar för SVT Västernorrland att mannen vistats i Öje de senaste dagarna och att han varit i huset så sent som på torsdagskvällen.

I närheten av fastigheten stod både en olåst bil och en fyrhjuling parkerade på fredagsmorgonen.

Teknisk undersökning

Bedömer ni det som sannolikt att husägaren blivit innebränd?

– Den tanken finns naturligtvis med tanke på omständigheterna. Men det är oklart i nuläget, liksom brandorsaken. Området är avspärrat och en teknisk undersökning ska göras av brandplatsen så snart det är möjligt, säger Veronica Andersson som är chef för utredningssektionen vid polisen i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.