Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Edvardsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen har sett många björnar men har aldrig blivit vittne till ett liknande drama som fångades i klippet av en privatperson

Viltexperten om dramat med älgkalven utanför Härnösand: ”Det är så här det ser ut i naturen”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna är unika – en privatperson filmar hur en björn attackerar en älgkalv vid en grusväg. Bilderna har väckt starka känslor hos delar av vår publik. Hanna Edvardsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland berättar att det är under några begränsade veckor under försommaren som björnen har det här beteendet.

– Men det är många älgkalvar som går åt, säger hon. 

Under en begränsad tid från slutet av maj till början av juni tar björnar älgkalvar, och en enda björn kan döda mellan sju till åtta stycken.

– Det är så här det ser ut i naturen, konsterar Hanna Edvardsson, viltexpert på Länsstyrelsen. Det är bara inte så ofta vi människor få se hur det ser ut.

Hur gick det då för älgkalven? Hör vad Hanna säger om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.