Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rekordvind på 97 meter per sekund uppmätt på Skagsudde Visa alla (3)
Visa alla (3)

Rekordvind på 97 meter per sekund uppmätt på Skagsudde

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mellan onsdag och torsdag uppmättes vindbyar på 97,6 meter per sekund vid Skagsudde, detta enligt SMHI:s officiella rapportering. Skulle vinden varit så hård är det ett nytt rekord, men frågan är om det uppmätta värdet stämmer?

Enligt SMHI:s rapportering av maxvärden under tidsperioden mellan klockan 20 på onsdagskvällen och klockan 08 på torsdagsmorgonen sticker Skagsudde utanför Örnsköldsvik ut med den häpnadsväckande siffran 97,6 meter per sekund.

Skulle mätvärdet stämma är det en rejäl putsning av rekordet från stationen Tarfala i Kebnekajsemassivet. Den högsta byvindhastighet som SMHI uppmätt i Tarfala är 78,7 m/s den 3 januari 2002. Tidigare när det endast var Stockholms universitet som hade mätningar där så registrerades 81 m/s den 20 december 1992.

SMHI aviserar att man manuellt ska granska värdet från Skagsudde.

Under natten mellan onsdag och torsdag uppmättes vindbyar på 97,6 meter per sekund vid Skagsudde, men stämmer det? Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer