Vindkraftpark i Näsåker bantas

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på 117 vindkraftverk i Fängsjön öster om Näsåker bantas efter beslut i mark- och miljödomstolen.

Det är bolagen Fred Olsen Renewables och SCA som vill bygga 117 kraftverk i Fängsjön och Storsjöhöjden. Domstolen har dock beslutat undanta Storsjöhöjden från utbyggnad av hänsyn till renskötseln vilket innebär att projektet bantas till 98 kraftverk.

I en kommentar ser Voernese och Vilhelmina samebyar beslutet som en framgång.

– Att domstolen självständigt fattar beslut om att undanta ett helt område måste ses som ett steg framåt, liksom domstolens inställning till att ingen byggnation skall ske under vinterbetsperioden. Vi tar hela tiden små steg i rätt riktning i förståelsen för renskötseln och samiska rättigheter och det börjar ge utslag något som vi sett i flertalet domar och beslut, säger Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund och ombud för samebyarna.

Även om det blir färre kraftverk som ska byggas förbereder boende i området som motsätter sig vindkraftprojektet en överklagan av domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer