Vinkällare eller gamla

Uppdaterad
Publicerad

I Sollefteå har kommunen investerat i badhus och hotell. Samtidigt görs stora nedskärningar inom kommunala kärnverksamheter som i skolan och omsorgen.

Idag inleder Mittnytt en serie inslag om skattepengar och om dom räcker till det viktigaste.

Sollefteå kommun har tappat femtusen invånare, eller var femte invånare under de senaste 25 åren och strategin från kommunen sida är att satsa sig ur krisen. Kommunen har nyligen öppnat ett nytt badhus för nära 150 miljoner..

Nästa milstolpe för kommunen är hotellet på berget. Köpt och renoverat för drygt 60 miljoner. Här bygger kommunenrestauranger, nattklubb, spa och vinkällare. Bara vinkällaren kostar en halv miljon.

Hallstaberget

Vinkällare och spa

– Hotell Hallstaberget är viktigt för kommunen och nu har vi inlett ett samarbete med en duktig entreprenör som ska driva hotellet. Hallstaberget var slitet och renoveroingen helt nödvändig, säger kommunalrådet Elisabeth Lassen (S)

Men pengarna räcker inte till allt. Många små inlandskommuner lever med befolkningsminskning och minskande ekonomier.  Frågan är om dom kommunala skattepengarna räcker till det viktigaste.

Samtidigt som kommunen investerar mångmiljonbelopp i badhus och hotell pågår en lokal strid i Undrom, ett par mil söder om Sollefteå. Där räcker kommunens pengar inte till. Äldreomsorgen i Sollefteå ska skära bort sju miljoner. Som ett led i en omorganisation av äldreomsorgen till färre och större boenden planeras en nedläggning av de små. Vallänge, det lilla äldreboendet för 14 gamla riskerar att läggas ned. Oron bland de gamla är påtaglig.

– Jag vill att Vallänge ska bli kvar. Vad ska det bli av oss gamla,  jag vet inte, säger Kerstin Bergkvist-Wiberg.

Besparingen ”sannolik”

Besparingen på Vallänge är bara ”sannolik” – ja, så står det i protokollen. Ändå finns det en tro att färre och större institutioner för de gamla på sikt ska bli billigare.

I praktiken handlar det om att de gamla i Undrom i framtiden ska avsluta sina liv nån annanstans. I Ramsele, Junsele, Näsåker eller på den stora Skärvstagården i Sollefteå.

I Undrom har 450 personer har skrivit namnlistor för att rädda Vallänge. Byalaget har ordnat möten och krävt politikerna på besked. Bland annat om satsningen på Hallstaberget.

– Vi tog upp frågan om satsningen på Hallstaberget men fick svaret att det rörde sig om olika pengar och att investeringen i hotellet rör sig om andra pengar i kommunen.

Generöst avtal

Men Vallänge är bara ett av många exempel på besparingar – i Sollefteå är alla delar av den kommunala kärnverksamheten satt under lupp. Socialbidrag, hvb-hem, skolan, beroendevård, socialsekreterartjänster, vikariepooler.

I morgon berättar Mittnytt mer om Sollefteå kommun och satsningen på hotell Hallstaberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallstaberget

Mer i ämnet