Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Gannbäck mötte den narkotikapåverkade åtalade mannen bara minuter innan dödskörningen i Ljustorp i februari. I klippet berättar han om upplevelsen. Foto: Hans Lindblom

Vittnet vid olyckan i Ljustorp: ”Här är det någon som haft svårt att hålla sig på vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den misstänkte mannen i 30-årsåldern lagt fram sin version av händelserna i Ljustorp i februari i år var det dags för vittnesförhör med de personer och poliser som fanns på plats kort efter dödskörningen. Då målades en helt annan bild upp.

Den åtalade mannen beskrev sin körning som anpassad till den vinterväg som rådde och det var med försiktighet han framfört sitt fordon. Han hade till och med varnat andra bilister för en flock rådjur som skulle passera vägen.

Telefonen var allmän

Inte heller hade han lidit av sömbrist vilket åklagaren hävdade då mannens telefon varit använd flera gånger under natten fram till bilfärden.

– Det kan vara någon annan som använt telefonen. Det är kanske är 40-50 personer som har tillgång till den, påstod han.

Fyra olika sorters knark

Hur han kunnat få i sig både opiater och amfetamin, totalt fyra olika narkotiska preparat, kunde han inte förklara. Men urin- och blodproven som togs kan inte förklaras bort. Det var enligt rapporten ovanligt höga värden dessutom.

Skräckfärd

Lastbilschauffören Tomas Gannbäck mötte 30-åringen som körde allt annat än lugnt. På fel sida av vägen och det var bara en hårsmån att han krockade front mot front.

– Det var uppenbart att det här var någon som hade svårt att hålla sig på vägen, berättade han om upplevelsen att möta 30-åringen.

I klippet berättar Tomas Gannbäck om hur han senare vände lastbilen och när han kom fram till dödsolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.