Foto: SVT

Voon ansöker om konkurs – vårdcentralen stängd

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen kom beskedet: Vård och omsorg i Norrland som driver en vårdcentral i Sollefteå ansöker om konkurs. Vårdcentralen är tills vidare stängd.

De anställda kommer få ut sin lön.

– De får sin lön, säger Kerstin Brandelius, vd för Voon.

Voon meddelar på sin Facebooksida att man kommer att ansöka om konkurs under torsdagen och tackar alla patienter för stödet. De hänvisas fortsättningsvis till regionens hälso- och sjukvård.

”Tack alla fantastiska patienter, tack alla våra andelsägare, tack alla fantastiska medmänniskor och framför allt ett stort tack till vår underbara personal för allt ni gjort för våra patienters bästa. Det är med stor sorg i hjärtat vi måste informera om att vi tvingas ansöka om konkurs idag. Alla patienter hänvisas till Region Västernorrlands Hälso- och sjukvård”, skriver de.

Vårdkooperativet Voon

Möte med konkursförvaltaren

Nu sitter Voon i möte med konkursförvaltaren.

– Vi måste reda ut med konkursförvaltaren vad det är som gäller för en sån här verksamhet när den går i konkurs, det vet inte vi, säger Voons vd Kerstin Brandelius och fortsätter:

– Förvaltaren ska sätta sig in i verksamheten för att kunna ta beslut om många olika saker. Det är en hel del att reda ut, vi pratar i nuläget om en speciell verksamhet som handlar om patientsäkerhet

Vilken info har de anställda fått?

– De har fått veta olika saker om statligt lönestöd och väldigt mycket information som berör dem och det är väl det som konkursförvaltaren har sagt också.

– Först och främst är jag här för personalen, de ska få sin lön och sen ska vi reda ut alla andra frågor som behövs, det är det vi gör i dag. Sen kommer vi ha möte med regionen i nästa vecka, säger Brandelius.

Foto: Barbro Sellin/SVT

Regionen har rutiner

Region Västernorrland skriver på sin hemsida att det finns rutin för hur vården ska säkerställas för patienterna.

– I Region Västernorrland är patienterna alltid listade vid en hälso- eller vårdcentral. Om en vårdcentral stänger kan patienten välja att själv lista om sig hos en annan vårdgivare.  Gör inte patienten det så listas personen automatiskt på den från bostaden geografisk närmaste hälso- eller vårdcentralen, säger Gun-Britt Milioris, verksamhetschef för Vårdval Västernorrland.

Kan ta över verksamheten

I det här fallet listas de flesta av Voons patienter vid den regiondrivna hälsocentralen i Sollefteå om de inte väljer något annat.

– Det finns möjlighet för andra vårdgivare att ansöka om att överta verksamheten i Sollefteå. De gör då en ansökan om vårdavtal till oss, säger Gun-Britt Milioris.

Regionen har i dag avtal med 13 privatdrivna vårdcentraler som har drygt 40 procent av befolkningen listade hos sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet