Konkursförvaltaren Magnus Lindblom

Höga lönekostnader i konkursade Voon

Uppdaterad
Publicerad

Det är de höga lönekostnaderna som sticker ut i bouppteckningen efter den konkursade vårdcentralen Voon i Sollefteå. Tillgångarna i konkursboet är små och fordringsägarna blir sannolikt utan pengar.

Det beskedet ger konkursförvaltaren Magnus Lindblom när han nu kommenterar den bouppteckning som lämnades in till Ångermanlands tingsrätt dagarna före jul.

Betydande löneskulder

Som SVT Västernorrland tidigare berättat är underskottet i konkursboet 8,3 miljoner kronor.

Är det något i bouppteckningen som sticker ut?

– Ja, det är möjligen att löneskulderna är betydande. Det har varit en personalintensiv verksamhet, säger Lindblom.

Små tillgångar

Totalt är det 41 personer som tagit del av den statliga lönegarantin. Staten har via länsstyrelsens betalat ut 3,4 miljoner. Sex av dessa 41 personer har lönekrav för den aktuella perioden – oktober till 7 december – som överskrider de 182 000 kronor som maximalt betalas ut via den statliga lönegarantin.

För dessa blir de överskjutande lönekraven nu istället en fordran på konkursboet.

Magnus Lindblom har dock redan meddelat fordringsägarna att det sannolikt inte blir några pengar över till att betala några av konkursboets skulder. Tillgångarna i form av inventarier och kundfordringar stannar vid 400 000 kronor. Därutöver hade Voon 5 900 kronor i kassan.

Bankerna först på tur

I det fall det blir pengar över sedan konkurskostnaderna betalats är det bankerna som först får utdelning.

Nästa steg i konkursförfarandet är den konkursutredning som förvaltaren ska lägga fram inom sex månader efter konkursen. Den ska enligt Magnus Lindblom bli klar under våren.

Företrädare för Voon har inte velat kommentera bouppteckningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet