Foto: Scanpix

Vuxenvärlden sviker

Uppdaterad
Publicerad

Det värsta som kan drabba ett mobbat barn är att inte bli tagen på allvar. Orsaken till att det fortfarande är så vanligt med mobbning är att lärare och skolpersonal saknar kunskap och verktyg för att hantera problemet.

Det säger Cecilia Nauclér, vid organisationen BRIS, Barnens rätt i samhället.

Hon är noga med att inte kommentera det enskilda fallet, men hon har sett Mittnytts inslag i mobbningsserien:

Mobbning betraktades som påhitt

– Det som slår mig mest är att det är väldigt svårt att bli tagen på allvar, säger hon.

 Ingen vill vara ett mobboffer

Vi har i vår serie om mobbning berättat om ett fall där en flicka blev mobbad i många år. Hon har dokumenterade skador, hon beskriver själv i både ord och bild hur hon mobbats och hur föräldrarna, när dom uppmärksammar skolan om problemen, anklagas för att ”prata flickan sjuk”. Skolan förnekar mobbningen.

– Man måste förstå hur svårt det är för barnen. De försöker in i det längsta lösa det själva. Det är skamfyllt, de vill inte oroa sina föräldrar och ingen vill vara ett mobboffer, så när de väl berättar är det ett stort steg. Att inte bli trodd då är att bli utsatt en gång till.

Okunskap

BRIS tog förra året emot 5 000 samtal om mobbning från barn. Det är en ökning från året innan och det är inte ovanligt att vuxenvärlden sviker. Enligt Cecilia Nauclér är förklaringen ofta okunskap.

– Det är vanligt att vuxenvärlden ställer sig vid sidan om och ser det som en konflikt mellan två barn inte som att det handlar om maktutövning.

För att komma tillrätta med mobbning i skolan krävs pengar och ett nationellt krafttag, menar BRIS företrädare.

– Det är skamligt att vi 2012 inte kan hantera mobbning trots att vi har en kraftfull lagstiftning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning betraktades som påhitt

Mer i ämnet