Vilken typ av tågtrafik ska Sverige ha? Snabbtåg för ett fåtal i södra Sverige eller ett utbyggd och höjd hastighet i hela Sverige? Hör Elvy Söderströms argument.

Webbinarium om tåghastighet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska framtidens tågtrafik se ut? Vem ska gynnas och hur mycket ska de få kosta? Trafikverkets plan öppnar för alternativ till höghastighetståg mellan storstäderna.

Onsdagens riksdagsseminarium, eller webbinarium då det handlar om ett digitalt möte, ska ta upp frågor som; Hur snabbt går det att bygga ett järnvägsnät för 250 km/t och vad kommer det att kosta?

– Just nu arbetar både Trafikverket och regeringen intensivt med en proposition om Sveriges framtida infrastrukturpolitik. Förslaget ska läggas på Riksdagens bord i vår, säger Elvy Söderström som är ordförande i Botniska korridoren på Nya Ostkustbanans hemsida.

Klar inom 10-15-år

– På vilket sätt det svenska järnvägsnätet ska utvecklas är en väldigt viktig fråga, liksom hur snabbt det går att bygga. Om vi tittar på kuststräckan mellan Gävle och Luleå så skulle det gå att få klart en 75 mil lång toppmodern järnväg inom loppet av 10-15 år.

Seminariet hålls idag klockan 10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.