Bengt Lindströms ”Y:et”. Invigd 1995 och sedan dess hett omdiskuterad. I år ska framtiden för skulpturen avgöras, är tanken.

Y:et-frågan avgörs i år

Uppdaterad
Publicerad

Sälja eller behålla? Nu ska frågan om Y:et – konstnären Bengt Lindströms 30 meter höga och 700 ton tunga skulptur vid Sundsvall-Timrå flygplats- utredas. En gång för alla.

Vi har fått ett uppdrag att undersöka om det går att sälja Y:et, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå.

Idag presenterades ett underlag för kommunstyrelsen, och målsättningen att politikerna ska kunna fatta ett beslut om framtiden under 2017.

Bengt Lindström

– Vi hoppas få med frågan när budgeten för 2018 ska tas i september, säger oppositionsrådet Tony Andersson.

Ska redas ut

Men ännu återstår en rad frågetecken som ska redas ut. Vad kommer en renovering av Y:et att kosta?

Oklart i dagsläget, men redan för 7-8 år sedan förväntades notan hamna i mångmiljonklassen.

Efter två decennier i regn, storm, is, snö och blåst är Y:et i kraftigt behov av renovering.  De ursprungligt Lindströmtypiska starka kulörerna har mattas rejält och sprickorna blivit många under åren.

Spekulanter

Om kommunen ska sälja så har det iallafall tidigare funnit tänkbara spekulanter.

Länge var entreprenören Niklas Nyberg från Örnsköldvik intresserad, men efter 10 års fruktlösa försök har han börjat tappa intresse.

– Det känns ärligt talat inte längre lika intressant, säger han till SVT Nyheter.

Flera frågetecken

Länge blockerades en försäljning av konstnären Bengt Lindströms änka, Michelle, som inte ville ge sitt medgivande till att Y:et skulle komma att synas i kommersiella sammanhang.

Ännu är dessutom inte frågan om den konstnärliga upphovsrätten löst. Efter Michelle Lindströms död förra året ligger den troligen hos dödsboet efter Bengt Lindström. Eller möjligen hos en intresseförening i Paris, där Bengt Lindström länge bodde och verkade.

Ännu ett frågetecken som tjänstemännen på Timrå kommun måste utreda.

Samtidigt har kommunen satt igång byggen på området runt Y:et. Tanken är att servicehus och turistinformation ska betjäna besökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet