Yohio gör ett nytt försök. Sist vann han folkets hjärtan, men inte juryns. Foto: Rebecka LjungVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Det tar upp ens liv”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året slutade han som besviken tvåa. Nu försöker Yohio igen, starkare än sist. Men om vinsten uteblir på lördagen har han fått nog.

– Det kändes bra. Men det känns aldrig hundra procent för mig. Det är svårt för mig att bli nöjd, säger Yohio.

Kulturnyheterna möter artisten när han har och bandet har framfört sitt tävlingsbidrag ”To The End”, på genrepet inför lördagens Melodifestival-final.

Jurydissad i fjol

Han ställer höga krav på sig själv och vågar inte gissa kring om hans prestation kommer att räcka för att charma jurygrupperna i år.

– Det är så svårt att veta. Jag vet inte vad de vill ha. Jag hoppas såklart att de ger mig bättre poäng i år, säger Yohio.

Det var som bekant jurygrupperna som avgjorde så att Yohio slutade som tvåa i förra årets Melodifestival – trots att han fick flest röster från folket. Juryns röst väger lika tungt som svenska folkets.

”Jag är starkare”

Yohio har inte försökt anpassa sitt nummer efter jurygrupperna. Han har dock jobbat på sig själv och hoppas att det ska lysa igenom att han känner sig starkare och mer stabil på scenen.

– Jag vill självklart vinna! Och jag känner mig mycket säkrare på scenen den här gången. Det senaste året har jag utvecklat min sång och blivit en starkare person. Jag klarar av sådan här press mycket bättre.

Inget tredje försök

Vad gör du om du inte når ända fram i år heller? Blir det ett tredje försök?

– Nej, då tror jag att det får räcka för mig. Det tar så himla mycket tid att vara med i Melodifestivalen. Det tar flera månader som man hade kunnat använda till något annat. I karriären eller i livet. Det tar upp ens liv.

Brännskadad på scenen

Du leker med eld – bokstavligen – i ditt finalnummer. Bland annat kastar du ut ett eldklot från scenen. Blir du inte rädd?

– Nej, jag är inte rädd. Jag känner att jag har kontroll över situationen. Men visst känns det lite riskfullt. Det är ju riktig eld jag håller i. Jag brände mig faktiskt på handen när vi repade igår. Den är lite röd, men den är bättre nu, säger Yohio och gnider fingrarna mot handflatan under den svarta glittriga handsken.

  • Gitarrist och sångare från Sundsvall
  • 18 år gammal
  • Spelar gitarr i visual rock-bandet Seremedy sedan tre år tillbaka
  • Skriver och framför egna låtar på japanska och engelska
  • Debuterade i Melodifestivalen 2013 med ”Heartbreak Hotel”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2014

Mer i ämnet