Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör om de tre hundarna som spelar Arthur i filmen om honom. Foto: Foto: Lionsgate

Berörde hela världen – snart visas gatuhunden Arthurs liv på bio

Uppdaterad
Publicerad

Berättelsen om hunden Arthur och hans resa från gatuhund i Ecuador till familjehund i Örnsköldsvik har värmt många hjärtan. Nu kommer det snart gå att se Arthurs och husse Mikael Lindnords resa på den stora duken.

I maj 2024 är det premiär för filmen om hunden Arthur och husse Mikael Lindnord. I huvudrollerna finns bland andra Mark Wahlberg och Simu Liu. I gestaltningen av huvudkaraktären Arthur är inte mindre än tre hundar involverade, plus datorgenererade bilder.

– Jag kände från start, speciellt att scenerna med Mark Wahlberg och Arthur var otroligt viktigt att få till rätt. Jag kände bara att jag vill göra det så rättvist som möjligt, säger Mikael Lindnord, som även är producent för filmen.

Gatuhunden Arthur

Möttes under VM i Ecuador

Filmen är baserad på boken ”Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem”, skriven av Mikael Lindnord och utgiven 2016.

Det var under VM i regnskogen i Ecuador som multisportaren Mikael Lindnord och hans lagkamrater mötte en tilltufsad gatuhund. De kastade några köttbullar åt den och fortsatte sedan sitt lopp. Sedan lämnade hunden Arthur aldrig deras sida, utan följde med i 700 kilometer.

Historia som berört många

Berättelsen spred sig och har berört människor världen över. Efter tävlingens slut bestämde sig Mikael Lindnord att ta med sig Arthur hem till sin familj i Örnsköldsvik och göra honom till en familjemedlem.

Arthur dog 2020 men det går inte en dag som Mikael eller någon i hans familj inte tänker på honom.

– Han har gjort ett så pass stort avtryck på vår familj. Vi vill inte prata om att han har gått bort, utan mer om vad hans liv har inneburit för oss och för många andra, säger Mikael Lindnord.

I klippet: Se glimtar från filmen, och hör Mikael berätta om hundarna som spelar Arthur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet