Yrkar på långt fängelsestraff för pedofilmisstänkt

Publicerad

Åklagaren yrkade på ett långt fängelsestraff för den pedofilmisstänkte 60-åringen när rättegången avslutades i Sundsvalls tingsrätt på torsdagen.

Under sin slutplädering yrkade åklagaren att den 60-årige mannen ska straffas i enlighet med sin stämningsansökan.

Slutpläderingarna hölls bakom stängda dörrar vilket innebär att media inte hade tillträde till rättegångssalen. Åklagaren Daniel Brodén har dock begärt att mannen ska fällas för upprepade våldtäkter på en grannflicka, en flicka som var sex år när övergreppen började. Under de tre år han utnyttjade flickan tros han dessutom ha gjort sig skyldig till flera fall av sexuella ofredanden och sexuella övergrepp.

När förhandlingarna i tingsrätten avslutades på torsdagen var det flera vittnen som berättade om mannens avvikande beteenden genom åren och hur han närmat sig barn. Bland vittnena fanns mamman till den lilla grannflickan. Hon har tidvis sprungit som barn i huset hos mannen och hans familj.

De kränkningar som hon enligt stämningsansökan utsattes för är så allvarliga att de är att jämföra med samlag. med en påföljd i straffskalan på två till sex års fängelse.

– Jag bedömer att straffvärdet sammantaget bör ligga på minst fyra och ett halvt års fängelse, säger Brodén till SVT.

Under de senaste dagarnas förhandling i tingsrätten har 60-åringen också ställts till svars för sexuellt övergrepp på en närstående flicka som var mellan elva och tolv år när det inträffade. För sexuellt övergrepp kan straffet bli upp till två års fängelse.

Den händelsen blev känd för socialtjänsten redan för tre år sedan, men socialtjänsten valde att inte polisanmäla. Det fick allvarliga konsekvenser för den lilla grannflickan som utsattes för övergrepp efteråt.

Dom meddelas kommande fredag – 27 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp anmäldes inte

Mer i ämnet