Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Yuliia Rybachuck på hennes nya arbetsplats och hör hur hon har gått till väga för att få jobb. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ett år efter invasionen av Ukraina – Yuliia i Kramfors vill skapa en framtid i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina. Tusentals, framför allt kvinnor och barn, har flytt kriget. Yuliia Rybachuck kom till Kramfors med sina barn och försöker nu skapa en framtid i Sverige.

Trots att det gått mindre än ett år sedan Yuliia och hennes dotter och son kom till Kramfors är hon redan inne på sitt fjärde jobb. Hon har hunnit med att jobba som som lokalvårdare och målare och i somras i köket på Mannaminne. Sedan en månad tillbaka har hon anställning på Gerdins i Mjällom som tillverkar stansverktyg och verktyg som används för håltagning.

– Det är viktigt att ha ett jobb. Mina barn vill ha ett bra liv så därför måste jag jobba, säger Yuliia.

Västernorrland och kriget i Ukraina

”Jättebra på att jobba”

Hon har frågat vänner, mejlat företag och ringt runt – allt för att hitta en sysselsättning. Nu hoppas hon att fler av hennes landsmän ska våga ta steget att söka jobb och att arbetsgivare ska våga anställa ukrainare.

– Folk från Ukraina ska inte vara rädda för att söka jobb. Sedan vill jag att svenska företag ska veta att folk från Ukraina är jättebra på att jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet