Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från luften på en av landets största solcellsparker som nu står uppställd intill E18 i Hallstahammar. Foto: Robert Gustavsson/SVT

15 000 nya solpaneler sätter Hallstahammar på solcellskartan

Uppdaterad
Publicerad

15 000 solpaneler som producerar el på 10 miljoner kWh varje år. Så stor är den nya solcellsparken i Hallstahammar som ska sättas i drift efter årsskiftet. Den kommer att ge el motsvarande behovet för över 4 000 lägenheter.

– Det är ett jättestort projekt för oss, kul för regionen och faktiskt också att vi byggt en av de fem största solparkerna i Sverige, säger Markus Thulin, vd på El av sol.

Den platsar in som den 4–5 största solcellsparken i Sverige med sina 15 000 solpaneler. Solpanelerna har satts upp under det senaste året, och ligger bredvid Kolbäcksån och E18 vid Eriksberg i Hallstahammar. El av sol bygger parken åt sin kund SBB – Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, som kommer äga parken.

– Det har verkligen hänt mycket här. För ett år sedan var det en stor markyta, och idag är det 15 000 solpaneler här, säger Markus Thulin.

Kriget har försenat

Hallstahammars kommun hyr ut marken och tanken är att driftsätta anläggningen den 10 januari. Parken är byggd på ett sådant sätt att marken ska kunna användas till annat om kommunen så önskar i framtiden.

Bygget har gått enligt plan och budget enligt El av sol, men istället för att sätta anläggningen i drift innan årsskiftet som tänkt från början dröjer det några veckor till. Detta på grund av den brist på elektriska komponenter som kriget i Ukraina har gett upphov till.

I klippet ser du anläggningen både på nära håll och från luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.